Eerlijk & heerlijk

Goed en verantwoord boodschappen doen

Bij EMTÉ maken wij ons assortiment nu nóg lekkerder. Want onze producten smaken niet alleen goed; ze zijn goed en doen goed!

Met zorg verdiepen wij ons bijvoorbeeld in het teeltproces. Wij schenken aandacht aan de bodem, dat de basis is voor alles dat groeit en bloeit. Wij zorgen ervoor dat onze producten met respect voor mens, dier en natuur zijn gemaakt. Onder het label Eerlijk & Heerlijk hanteren wij 4 pijlers. Wij ondersteunen steekproducten en zorgen ervoor dat onze producten biologisch, eerlijk verhandeld en duurzaam zijn.

Biologisch

Biologisch zegt iets over de manier waarop ons voedsel gemaakt wordt. We hanteren strenge regels als het gaat om het milieu, de natuur en het dierenwelzijn. Zo mogen biologische boeren geen chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen gebruiken. In plaats van kunstmest gebruiken ze gewone mest. Voor de bestrijding van schimmels en schadelijke insecten maken ze gebruik van natuurlijke vijanden zoals vogels. Het natuurlijke gedrag van dieren is belangrijk. Biologische varkens kunnen in de modder wroeten en biologische koeien lopen veelal in de wei. Verder worden er zo min mogelijk ingrepen gepleegd op de dieren. Onze biologische kip houdt gewoon z’n snavel en een varken zijn tanden en staart.

Duurzaam

Duurzame producten worden geproduceerd met het oog op milieubehoud en/of dierenwelzijn. Denk hierbij aan keurmerken als Beter Leven en Label Rouge. Maar ook aan Milieukeur, het keurmerk dat duurzaamheid breder interpreteert en zich naast dierenwelzijn ook richt op milieubehoud.

Eerlijke handel

Wij geloven in eerlijke handel die bijdraagt aan een beter inkomen voor producenten en arbeiders in ontwikkelingslanden. Om armoede aan te pakken en de boeren een eerlijke kans op ontwikkeling te geven, ontvangen zij minimaal een kostendekkende prijs voor hun producten. Daarnaast ontvangen de boeren bij onze Fairtrade producten een premie die zij kunnen besteden aan de groei van hun bedrijf en arbeiders of aan de gemeenschap (educatie, milieu en gezondheidszorg). Dit geeft kleine boeren en hun families een kans op een betere toekomst.

Streekproduct

Bij EMTÉ houden we van echt en lekker. Daarom ondersteunen we de keuze voor goede Nederlandse streekproducten zo veel mogelijk. Streekproducten worden doorgaans gemaakt met trots en volgens een origineel streekrecept. Door de ambachtelijke manier van produceren hebben ze een authentieke smaak. Bovendien zijn streekproducten minder belastend voor het milieu; er worden namelijk zo min mogelijk kilometers gemaakt. Streekproducten dragen bij aan de regionale economie en werkgelegenheid.

Meer dan keurmerken

Een Eerlijk & Heerlijk product bij EMTÉ voldoet vaak aan één of meerdere (onafhankelijke) keurmerken. Maar we kijken verder dan keurmerken. We geloven namelijk in producten die op een bijzondere wijze zijn geproduceerd. Een persoonlijke motivatie van de boer, teler of producent is daar een voorbeeld van. Ook producten waarvan wij vinden dat ze beter (in gezondheid en kwaliteit) zijn voor jou en voor de bron (milieu, dierenwelzijn en/of arbeidsomstandigheden) behoren tot de Eerlijk & Heerlijk selectie.