Fairtrade bananen

Lekker en goed voor de arbeiders en het milieu

Onze Fairtrade bananen komen van gecertificeerde organisaties van kleine boeren (coöperaties) en van plantages in Ecuador. Door samen te werken in een coöperatie staan de boeren sterker en krijgen ze toegang tot de internationale markt. Bij de plantages gaat de aandacht uit naar onder andere de verbetering van de arbeids- en leefomstandigheden van de arbeiders.

Wat is Fairtrade?

Fairtrade draagt bij aan de duurzame ontwikkeling van producenten in ontwikkelingslanden. Via betere handelsvoorwaarden werken zij aan verbetering van hun leefomstandigheden en bescherming van het milieu. Voor Fairtrade producten geldt een minimumprijs dat als vangnet dient bij lage wereldmarktprijzen. Daarbovenop krijgen boeren- en arbeidersorganisaties een ontwikkelingspremie die ze naar eigen inzicht besteden, zoals aan productieverbetering, gezondheidszorg en scholing. Fairtrades strenge voorwaarden worden onafhankelijk gecontroleerd. Dankzij de keus van consumenten voor Fairtrade producten, kunnen boeren en arbeiders aan een beter leven werken.

Weetjes over de Fairtrade bananen

  • De afgelopen 20 jaar aten Nederlanders 1 miljard Fairtrade bananen. Dit is 6 keer de aarde rond in aantal bananen.
  • Er zijn 130 Fairtrade-gecertificeerde bananencoöperaties en -plantages, verspreid over 12 landen.
  • In totaal verbouwen ruim 22.000 mensen Fairtrade-gecertificeerde bananen.
  • In 2015 ontvingen de boerenorganisaties, door de verkoop van Fairtrade bananen, gezamenlijk bijna € 25 miljoen aan Faitrade premie.
  • Gezamenlijk besluiten de boeren of arbeiders waarvoor ze de Fairtrade premie zullen gebruiken.
  • De bananenboeren investeren een groot deel van de premie in verbetering van hun boerenbedrijf, bijvoorbeeld: nieuw was- en inpakstation, aanleg van irrigatiesysteem of volgen van trainingen.
  • De arbeiders op de plantages kunnen via de Fairtrade premie onder andere hun huizen opknappen en het onderwijs van hun kinderen betalen.

Van oogsten tot opeten

Onze Fairtrade bananen worden op plantages in Ecuador geoogst. Uiteindelijk belanden ze in jouw EMTÉ supermarkt en neem jij ze weer mee naar huis. Maar weet jij hoe je bananen nu het best kunt bewaren?

Naar bananen-bewaarwijzer