Het Vinkje

Gezonder en bewuster eten

Boodschappen doen is keuzes maken. Van de duizenden producten uit het assortiment kies je sommige producten wel en andere producten niet. Maar hoe weet je nu dat de producten in jouw boodschappenkar wel een goede keuze zijn? Om je te helpen gezonder en bewuster te eten, is het Vinkje in het leven geroepen. Aan de hand van een groen of blauw vinkje zie je in één oogopslag welke producten binnen een productgroep minder verzadigd vet, toegevoegde suikers of zout bevatten.

Groen...

Van het Vinkje bestaat een groene en een blauwe variant. Het Vinkje met de groene cirkel is terug te vinden op gezondere basisproducten. Deze bevatten belangrijke voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. Voorbeelden hiervan zijn magere kaas met minder verzadigd vet en volkorenbrood met meer vezels en minder zout.

Of blauw

Soms heb je zin in iets extra's. Ook om de betere keuze in deze productgroep herkenbaar te maken, is er het Vinkje met de blauwe cirkel. Het gaat hierbij om producten die je niet te vaak zou moeten eten. Het blauwe Vinkje staat bijvoorbeeld op een snack met minder calorieën en een frisdrank met minder suiker. Op deze manier helpen de Vinkjes je eenvoudig op weg om gezonder te kiezen en te eten. Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees er hier meer over in Gezonder Mag, het magazine van Stichting Ik Kies Bewust.

Strenge eisen

Een Vinkje mag niet zomaar op een verpakking geplaatst worden. Producten moeten eerst voldoen aan strenge eisen die opgesteld zijn door een onafhankelijke wetenschappelijke commissie, waarin ook het Voedingscentrum vertegenwoordigd is.

Uitzonderingen

Als een product geen logo draagt dan wil dat niet altijd zeggen dat het een ongezondere keuze is. Onverpakte producten zoals groente, fruit en in de winkel gesneden vleeswaren dragen bijvoorbeeld geen logo. Ook kan het voorkomen dat een producent van een “gezond product” niet aangesloten is bij de Stichting Ik Kies Bewust en dus om die reden geen logo voert.