Onze historie

Van slagerij naar supermarkt

Het bijna niet voor te stellen dat EMTÉ ooit ontstaan is uit één enkele winkel: de slagerij die Mechie Trommelen samen met zijn vrouw opende in Waalwijk. Deze bleek zo’n succes, dat in 1965 de opening van de eerste supermarkt volgde. Hoewel dit alweer 50 jaar geleden is, bepaalt deze historie voor een groot deel de EMTÉ die je nu kent.

Slagerij in het Brabantse Waalwijk

Onze historie start met de opening van de slagerij in Waalwijk in 1948. Deze kreeg door de gezellige sfeer en de Brabantse gemoedelijkheid al snel een grote en hechte klantenkring die verder reikte dan de dorpsgrenzen. Met klanten uit Drunen en Elshout ontstond binnen de kortste keren het plan om een tweede slagerij te openen, dit keer in Drunen. Geïnspireerd door twee gevestigde kruideniers, die naast kruidenierswaren ook vlees in hun winkels verkochten, besloot Mechie Trommelen om geen slagerij maar een supermarkt te openen!

De eerste supermarkt

Op 2 maart 1965 opende hij de deuren van zijn eerste supermarkt onder de naam EM-TE: een samenvoegsel van zijn initialen, de M. en de T. Deze supermarkt was een waar succes, dus een tweede vestiging kon niet uitblijven. Dit keer met slijterij.

Het ontstaan van een supermarktketen

De groei hield hier niet mee op, het was zelfs pas het begin! In gestaag tempo werden onder andere vestigingen in Kaatsheuvel (1973), Udenhout (1978) en Sprang Capelle (1982) geopend tot een aantal van 12 winkels was bereikt. Hoewel het bedrijf flink aan het groeien was, bleef het familiegevoel behouden. Jarenlang maakten de drie zonen en schoonzoon van Mechie Trommelen deel uit van de directie.


Van familiebedrijf naar familiebedrijf

Een familiebedrijf kan echter alleen een familiebedrijf blijven als er opvolging aanwezig is. Toen dit niet het geval bleek te zijn nam de directie een belangrijk besluit. Om het bestaan van EMTÉ te waarborgen werd het in 2002 tot midden 2018 ondergebracht bij Sligro Food Group, net als EMTÉ een van oorsprong Brabants familiebedrijf. Dit bracht een grote groei van EMTÉ met zich mee.

Snelle groei door overnames

In drie jaar tijd steeg het aantal winkels naar 18, waaronder 3 winkels in Zeeland. Een bijzonder moment, want dit was een eerste stap buiten het oorsprongsgebied. De teller ging echter pas echt snel lopen met een aantal overnames. In 2006 werd de overname van de Edah-winkels beklonken waardoor het winkelarsenaal in twee jaar tijd werd uitgebreid tot maar liefst 82 winkels! Door overnames van supermarkten van Sanders, Golff en Spar kwam het aantal EMTÉ supermarkten uit op het hoogtepunt van 131 winkels.

Professionele supermarktorganisatie

EMTÉ is inmiddels uitgegroeid tot een professionele supermarktorganisatie met duizenden medewerkers en diverse bekroningen. Zo zijn wij meerdere malen verkozen tot Beste Kaasverkoper, zijn wij in 2012 uitgeroepen tot de Klantvriendelijkste Supermarkt van Nederland en hebben wij in 2018 voor de negende keer de prijs voor supermarkt met de Beste Slagerij in ontvangst mogen nemen.

Nieuwe formule

In 2015 hebben we een start gemaakt met de revitalisatie van onze formule, ook wel EMTÉ 3.0 genoemd. De formule staat geheel in het teken van inspiratie en beleving rondom goed en lekker eten. De pilotfase, waarbij vijf winkels zijn omgebouwd naar de vernieuwde formule, was erg succesvol en de winkels werden door klanten zeer gewaardeerd. Al snel werd besloten door te gaan met de ombouw. Momenteel worden de bestaande winkels één voor één vernieuwd en worden er nieuwe winkels geopend, zoals EMTÉ Berlicum, EMTÉ ´s-Hertogenbosch en EMTÉ Eindhoven, Victoriapark.

In 2018 is EMTÉ verkocht aan supermarktketens Jumbo en Coop. Eén voor éen worden de vertrouwde EMTÉ-winkels nu omgebouwd naar de nieuwe formules.