Favoriete klassiekers op de BBQ

Gangbare stukken vlees voor de BBQ-grill

Sommige mensen pakken graag uit met de BBQ: grote stukken vlees, burgers bouwen... Je kunt het zo gek niet bedenken. Maar pak je het liever wat eenvoudiger aan? Dan kun je goed uit de voeten met de favoriete klassiekers.

Hamburgers op de BBQ

Wie is er nu niet happig op een hamburger van de BBQ? Voor een lekkere, sappige burger van de grill, gebruik je het vlees rechtstreeks uit de koelkast. Maak de verpakking ook pas open als je de hamburgers daadwerkelijk gaat grillen. Zo behoud je het vocht optimaal in het vlees. Zorg voor een goed hete grill (tegen de 200°C) en sluit de BBQ tijdens het bakken niet af met een deksel. Regelmatig de hamburgers keren (ongeveer om de minuut en met een spatel) zorgt voor een gelijkmatige garing. Dé truc bij het grillen van hamburgers is dat je de eerste keer het vlees pas omdraait als de burger zelf van het rooster loskomt. Is je burger helemaal gebakken? Laat het dan 3 minuutjes rusten voordat je het serveert.

Barbecueworstjes

Wat helaas weleens misgaat bij het grillen van BBQ-worstjes is dat het velletje open spat. Om dat tegen te gaan, kun je het beste een kleine inkeping maken. Verder is het van belang dat je de worstjes regelmatig draait met een tang.

Kiphaasspiesjes

Kipsatéetjes doen het altijd goed met een BBQ. Regelmatig draaien en op niet al te hoog vuur zijn de sleutelwoorden voor een sappige saté. Omdat kip altijd goed gegaard moet zijn, kun je ervoor kiezen om het kippenvlees van tevoren even gaar te koken.

Varkenshaassaté

Varkenshaas mag best een beetje roze zijn van binnen. Daarom is varkenshaassaté sneller klaar dan kipsaté. Keer het vlees regelmatig om met een tang. Last van een ronddraaiend stukje vlees? Een klein prikkertje kan helpen het vlees op de juiste kant vast te zetten.

Kipdijfilet

Kip is een geliefd stukje vlees voor op de BBQ: kipsaté, kipdrumsticks of zelfs hele stukken kipfilet. Maar kipdijfilet is juist heerlijk van de grill. Wel is het handig om het kippenvleees eerst ongeveer 10 minuten in kippenbouillon te garen. Naast het voordeel dat het vlees al gegaard is, is het extra smaakvol en sappig. Ongeveer 15 minuten op de BBQ-grill (met regelmatige omkering) is voldoende voor een lekkere kipdijfilet van de BBQ.