De verleiding van chocolade

Een smaakvolle traktatie

Puur, melk, wit of zelfs roze chocolade … Is er iemand die de verleiding van deze zoete lekkernij kan weerstaan? Je kunt chocola natuurlijk gewoon als reep eten, maar wij inspireren je graag om het te verwerken in allerlei smakelijke recepten!

Koken met chocolade

Chocolade is de grote liefde van zoetekauwen, maar het combineert ook verrassend goed met hartige ingrediënten. Probeer bijvoorbeeld eens kip met chocoladesaus en geroosterde amandelen of tortilla met kip en een saus (mole) met onder andere grof gehakte pure chocolade. Verrassend lekker!

Chocolade: puur, melk, wit of roze

Chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder met suiker en cacaoboter. Het is verkrijgbaar als pure chocolade, melkchocolade of witte chocolade. In 2017 werd aan dit rijtje ook roze chocolade ofwel ruby chocolade toegevoegd. Deze meer naar fruit smakende chocolade is sinds maart 2018 ook in Nederland te koop.

Het verschil tussen de verschillende soorten chocola is het cacaogehalte: hoe hoger, hoe puurder de chocola. In melkchocolade zit – hoe kan het ook anders – niet alleen cacaopoeder maar ook melk en vaak iets meer suiker. Roze chocolade dankt haar kleur aan de (bijna) ongefermenteerde cacaobonen waarvan het gemaakt is. Deze bonen hebben van nature een rood-roze kleur. En witte chocolade is officieel gezien helemaal geen chocola. Er zit alleen cacaoboter in, geen cacaopoeder!

Smelt in de mond

Bijna iedereen vindt chocola lekker. Dit komt doordat het smeltpunt van cacaoboter (een belangrijk bestanddeel van chocola) iets lager ligt dan de lichaamstemperatuur, waardoor het in de mond smelt. Wist je dat je alerter wordt door het eten van chocolade? Dit komt door de stofjes theobromine en cafeïne in cacao. Het effect is wel minder sterk dan dat van koffie.

Wijn en chocola

Wijn kan (bijna) overal bij gedronken worden. Zelfs bij chocolade, ook al denken mensen vaak dat die combinatie niet goed gaat. Zachte chocoladesmaken zoals melkchocolade kunnen het beste worden gecombineerd met zachtere wijnen. Denk aan een verfrissende witte wijn of dessertwijn. De smeltende sensatie van chocola vult de ietwat droge afdronk van wijn perfect aan: een verrassende culinaire verleiding!