Italiaanse pasta's

Geniet thuis van authentiek Italiaans eten

Pasta vormt het grootste onderdeel van de Italiaanse keuken. De talloze vormen deegwaren lenen zich ook perfect voor allerlei verschillende gerechten. Je kunt in Italië dus niet om pasta heen. En wil je deze vakantie Italië in huis halen, omdat je niet op vakantie gaat, omdat je alvast wilt voorproeven of nog even wilt nagenieten? Dan geven wij je inspiratie voor de lekkerste, authentieke pasta’s volgens Italiaans recept.

De basis van pasta

Pasta is meestal gemaakt van een harde tarwe. Vaak vind je deze gedroogd in de winkel. Verse pasta wordt veelal gemaakt van een zachtere tarwe, gecombineerd met eieren. Verse eierpasta is minder lang houdbaar dan gedroogde pasta, maar wel veel voller van smaak. Wel moet je verse pasta goed in de koeling bewaren.

Naast de gewone tarwepasta vind je ook steeds meer meergranen-, spelt- en glutenvrije pasta’s.

Pastavormen

Er zijn heel veel soorten en vormen pasta, waarvan de bekendste macaroni, spaghetti, lasagne, penne, fusilli, tagliatelle, farfalle, tortellini, vermicelli, gnocchi en fettucine wel zijn. Grofweg is pasta in 3 groepen te verdelen qua vorm; lange pasta, buisvormige pasta en pasta in allerlei verschillende vormen. Deze vormen hebben ook een functie.

Lange pasta

Lange, platte pasta serveer je het best met een dunne, plakkerige saus of juist een zachte, dikke saus. Verder zijn de overige ingrediënten fijn, zodat die niet onder in het bord zakken.

Buisvormige pasta

Buisvormige pasta, zoals penne en macaroni doet het goed met een roomsaus. Hoe groter de buizen, hoe geschikter de pasta is voor een dikkere saus met grove ingrediënten.

Overige pastavormen

Daarnaast zijn er nog een heleboel pastavormen die niet makkelijk in 1 groep te gooien zijn. Te denken valt aan gevulde pasta (tortellini), lasagnebladen, gnocchi enzovoorts.

Structuur van de pasta

Veel pasta’s hebben een gladde structuur. Die pasta’s zijn bij uitstek geschikt voor dunnere sauzen en fijnere ingrediënten.

Ribbels zorgen voor een betere hechting van de saus en daarom kun je beter geribbelde pasta serveren bij dikkere sauzen met grovere stukken groenten, vlees of vis. De spiraalvormige fusilli is daarbij het meest geschikt.

Pasta al dente koken

Afhankelijk van de soort pasta varieert de kooktijd. Volg daarom altijd goed de verpakking. Kook je de pasta wat korter, dan kook je de pasta al dente; beetgaar. Dan is de pasta nog net wat harder met een stevigere bite.

Pastasauzen

Maak je pasta nog lekkerder met een goede pastasaus. Vaak vormt tomaat de basis, maar ook (Parmezaanse) kaas wordt veelal toegepast in romige, witte pastasaus. Maar wil je het wat lichter, dan kun je natuurlijk ook de pasta voorzien van een goede olijfolie en lekkere verse kruiden. Kookroom is ook een goede smaakmaker voor de lekkerste pasta.