Kaasfondue

Lekker en gezellig samen aan tafel

Kaasfonduen blijft favoriet op de Nederlandse tafel en niet zonder reden. Je kunt hiermee namelijk eindeloos variëren. Kaasfondue is een soort kaassoep, waarin je allerlei heerlijke groenten en stukjes vlees kunt dippen. Met een kaasfondue op tafel kan iedereen dus zelf kiezen wat hij eet. De kaas die voor de fondue gebruikt wordt is vaak een Zwitserse of Franse kaas, zoals Gruyère, Emmentaler, Vacherin, Sbrinz, Beaufort of Comté. Maar ook Goudse kaas wordt gebruikt voor kaasfondue. En wat dacht je van een geitenkaasfondue of een fondue van blauwaderkaas? De kaasfondue kun je aanmaken met een heerlijke witte wijn of een lekker bruin biertje.

Dippers

Doorgaans worden er stukjes vlees, zoals biefstuk, als dipper gebruikt. Ook stokbrood (knoflookbrood, Italiaans brood) zijn erg geliefde fonduedippers. De meest gebruikte groenten zij broccoli, bloemkool, champignons, wortels, bleekselderij, courgette en wortel. Maar denk ook eens aan de pittigere pastinaak, een zoete aardappel of augurken.

Serveertips

De fondue wordt in een speciale fonduepan (caquelon) op tafel gezet, maar ook leuk is om een uitgehold hard broodje te gebruiken als kommetje. Als de kaas dan op is, kun je het broodje nog lekker opsnoepen.

Nog meer fondue-varianten

Is een kaasfondue te traditioneel? Probeer dan eens een andere fondue-variant uit, zoals een visfondue. Of wat dacht je van een pizzafondue?