Soepproeverij

Geniet van verse voorjaarssoepen met de seizoensgroenten

De rijkgevulde zondagse soep van oma, wie herinnert zich die niet? Vandaag de dag serveer je een heerlijke soepproeverij. Maak een verse voorjaarssoep met de groenten van het seizoen. Kleine soepjes in combinatie met een heerlijk broodje. Dat is genieten!

Seizoensgroenten

De lente is begonnen! Dit betekent een schap vol met nieuwe groentes die nu op hun lekkerst zijn. Deze zogeheten seizoensgroenten komen rechtstreeks van het land en verdienen dit jaargetijde zonder twijfel een plek op je bord. Denk bijvoorbeeld aan asperges, bietjes, sperziebonen, veldsla, radijs. rabarber, bospeen, andijvi, koolrabi en spinazie.

Naast diverse uiteenlopende lenterecepten die je met deze seizoensgroenten kunt creëren, kun je ook de lekkerste soepen met deze groentes op tafel zetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een romige bietensoep met geroosterd roggebroodkruim? Of een heldere Chinese koolbouillon met visballetjes? Met deze heerlijke soepen krijg jij moeiteloos jouw dagelijkse dosis vitaminen binnen. En op bijzondere smakelijke wijze ook!

Gebonden of niet-gebonden soep

Wat een soepproeverij zo leuk maakt, is dat je kunt experimenteren met de verschillende smaken en structuren van soep. Zo kun je niet alleen spelen met de ingrediënten, maar ook met de substantie hiervan. Probeer tijdens een soepproeverij af te wisselen tussen gebonden en niet-gebonden soep voor de ultieme smaakbelevenis.

Een gebonden soep is wat dikker en romiger van structuur, wat zwaarder en ook niet transparant. Hiervoor is gebruik gemaakt van een verdikkingsmiddel. Dit kan bijvoorbeeld room zijn, maar ook kokosmelk, bloem, maizena, aardappelmeel, een ei(dooier) of puree. Denk hierbij aan een Indiase boerenkool-spinaziesoep met crème fraîche of aan avocadosoep.

Een niet-gebonden soep is, waarschijnlijk vanzelfsprekend, de tegenhanger van gebonden soep. Niet-gebonden soep is van een waterige substantie op basis van bouillon. Het is een heldere en lichte soep, zoals kippensoep of bouillonsoep. Niet alleen lekker, maar bovendien in een handomdraai te maken.

Smaakvolle vulling

Een soep is natuurlijk niet compleet zonder smaakvolle vulling. Het is hierbij het makkelijkste om te rekenen met 50 gram per liter heldere soep. Hierbij kun je denken aan vlees, vis, verse groentes of vermicelli. Maak je soep bijvoorbeeld extra voedzaam met zelfgemaakte gehaktballen, reepjes kabeljauw of verse groentes. Champignons, (cherry)tomaten, wortel, prei en paprika zijn van populaire smaakversterkers om je soep net dat beetje extra te geven.

Zoals gezegd kun je je soep ook vullen met vermicelli, een veelgekozen optie bij heldere soepen om ze extra vullend te maken. Kies voor verschillende vormpjes zodat er tijdens de soepproeverij nog meer ruimte is voor het spelen met verschillende structuren.

Toppings

Een soepproeverij is natuurlijk niet compleet zonder smaakvolle presentatie van de verschillende soepen. Het oog wil immers ook wat! Speel met verschillende toppings om je soep nóg aantrekkelijker te maken. Vooral een geschikte manier van presenteren bij gebonden soepen, omdat de toppings dankzij de romige structuur op de oppervlakte blijven liggen. Garneer je soep bijvoorbeeld met croutons, pesto, verse bieslook, basilicum of amandelschaafsel. Kies voor toppings met contrasterende kleuren voor een extra smakelijk effect.

Naast diverse toppings kun je qua presentatie natuurlijk ook denken aan de manier waarop je de soep serveert. In het geval van een soepproeverij zijn kleine porties het meest voor de hand liggend. Serveer de soep daarom in mini-weckpotjes of kleine glaasjes voor een extra feestelijke uitstraling. Bon appetit!