High Beer

Een verwenmoment voor bierliefhebbers

High Tea en High Wine zijn inmiddels welbekende begrippen voor liefhebbers van deze dranken. Vanaf nu mag je echter ook High Beer toevoegen aan je vocabulair. Een fris biertje gaat namelijk perfect samen met diverse hapjes. En dan doelen we niet alleen op de populaire bitterbal. Laat je inspireren door de lekkerste koude én warme hapjes

Proost & Proef

Vaak wordt wijn aangeduid als de perfecte drank in combinatie met diverse hapjes. Wist je echter dat bier ook perfect samengaat met diverse warme en koude borrelhapjes? Het is hiervoor belangrijk om de hoofdsmaak van het bier te ontdekken: is deze fruitig, bitter of juist ietwat zuur? Vervolgens kies je voor een hapje dat deze smaak complenteert dan wel contrasteert.

Het gistingproces is bepalend voor de smaak van bier. Waar een 'normaal' pilsje voortkomt uit een lage gisting wordt speciaalbier door hoge gisting gebrouwen. Op basis hiervan kun je bijpassende hapjes uitkiezen. Zo gaat een fruitig speciaalbiertje bijvoorbeeld perfect samen met een zoet hapje, zoals taco's gevuld met kabeljauwfilet en mango. Of ga voor een contrasterende smaak en kies voor hartige moink balls. Mix, match én proef!

Bittere bieren

Bij een lage gisting doen de giststammen hun werk bij 8 tot 12 graden. Daardoor komen er minder fruitige stoffen vrij en ontstaat er een medium bitter bier. Hierbij kun je denken aan bokbier, pils, blond bier en bruin bier.

Smakelijke hapjes die dit type bier complementeren zijn hartig van smaak. Hierdoor wordt de bittere smaak van het bier versterkt. Deze hapjes mogen niet op de borreltafel ontbreken:

Fruitige en kruidige bieren

Deze biertjes komen tot stand bij een temperatuur van 18 tot 21 graden. Fruitig en kruidig zijn kenmerkend voor deze bieren. Denk hierbij aan witbier, stout bier, IPA, dubbel bier, tripel bier en amber bier.

Deze krachtige bieren hebben vanzelfsprekend ook krachtige tegenhangers nodig. Kies bij voorkeur voor hapjes die contrasterend zijn aan de smaak van dit bier, zodat beide smaken extra krachtig in de mond liggen. Mix een fruitig biertje met een hartig hapje en vice versa voor een verrassende smaaksensatie.

Bieren met zure accenten

Wilde gisten kunnen hun werk doen doordat ze na het koken aan de open lucht worden blootgesteld. De smaak van deze bieren is hierdoor vaak wat zurig. Goede voorbeelden hiervan is Kriek, Lambiek bier en Geuze bier.

Bieren met een zure bijsmaak zijn vaak op hun lekkerst met een idem hapjes of juist -contrasterende- zoete hapjes. Hierdoor komt het bier het beste tot z'n recht.

Ciders en radler

Er zijn ook voldoende bieren die qua gistingproces en smaak overeenkomsten hebben met echte bieren, maar het niet zijn. Goede voorbeelden hiervan is de cider en radler.

Deze bieren zijn een stuk milder van smaak en hierdoor op hun best in combinatie met dito hapjes. Warme en koude hapjes met een zoete nasmaak matchen dan ook het beste bij dit type drank. Of ga juist voor een contrasterende smaak en kies voor hartige hapjes met een bite. Wat ga jij vanavond op tafel zetten?

Soorten bierglazen

Bij ieder biertje hoort ook een eigen glas. Dit heeft alles te maken het vormen van de schuimkraag. Een glas geeft bier ook de ruimte om wakker te worden. Op die manier komen de smaken beter tot zijn recht. Ontdek hieronder het glas dat bij het door jouw gekozen bier past.