Winterproef

Gezond en lekker de winter door

Warme stoofschotels

Als het buiten koud is, is een stoofpot een welkome maaltijd. Een smeuïge, stevige en voedzame kost. Een stoofpotje is ook heel makkelijk te maken. Het heeft voornamelijk wat tijd nodig om te stoven, maar de voorbereidingstijd is heel erg kort.

De meeste stoofpotten bevatten vlees, maar er zijn ook genoeg variaties te bedenken met vis of met alleen groenten. Varieer eens met buitenlandse ingredienten. Zo creëer je in een mum van tijd een Afrikaanse of Italiaanse stoofschotel. Lekker!

Alles over stoven

Lekker stampen

Is stamppot ook jouw favoriete winterkost? De zuurkool- en boerenkool varianten staan boven aan de Hollandse favorieten lijst, maar met een beetje variatie kun je er ook iets bijzonders van maken.

Wat denk je van een stamppot met een buitenlands tintje? Met chorizo en Italiaanse kruiden krijgt jouw potje stamp een zuidelijk karakter, maar zo zijn er nog veel meer leuke variaties te verzinnen.

Leef je uit, durf te doen en geniet!

Laat je inspireren

Veel groente

Een gezond en vitaal lichaam heeft groente nodig. Het zit namelijk vol met vitamines, mineralen en antioxidanten. Bijkomend voordeel: groenten bevatten weinig calorieën.

Met deze gezonde natuurproducten sla je als het ware twee vliegen in één klap! Groot vraagteken blijft toch wel de aanbevolen hoeveelheid groenten op een dag. Het advies varieert van 200 tot 500 gram per dag. Een behoorlijke range.

Ons advies (en die van het Voedingscentrum) is zo’n 450 gram groenvoer per dag. Klinkt misschien veel, maar over de dag verdeeld zeker niet onmogelijk!

Lees meer over groenten eten

Geen suiker

Bij gezond eten horen geen zoetigheden. Tenminste, geen zoetigheden waar veel toegevoegde suikers in verwerkt zijn, zoals snoep en frisdrank. Je lichaam krijgt er een hoge suikerpiek van, waarna het ook snel weer lusteloos wordt. Het resultaat: een vicieuze cirkel in suikerbehoefte. Lees: een suikerverslaving. Zo’n suikerverslaving is niet bevorderlijk voor de kilo’s, tanden, energie én humeur! De World Health Organization (WHO) zegt dat mensen minder dan 10% van de calorieën op een dag moeten halen uit vrije suikers. Dit zijn toegevoegde suikers en suikers die van nature aanwezig zijn in sappen, siropen, honing en vruchtenconcentraat.

Lees onze tips om te minderen met suikers

Meer vezels

Voedingsvezels zijn belangrijk voor een gezond eetpatroon, en wel om twee redenen. Het is goed voor een gezonde spijsvertering (en daardoor de stoelgang) en je krijgt sneller een verzadigd gevoel waardoor je minder snel naar tussendoortjes grijpt.

Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 30 tot 40 gram vezels te eten. Door het eten van groente, fruit, aardappelen, brood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten kom je al snel aan deze dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Vind je het lastig om je dag met vezels te vullen?

Laat je inspireren op het gebied van vezelrijk eten

Puur eten

Zelf koken met verse producten en het eten van onbewerkt voedsel is over het algemeen een goede vuistregel voor een gezonder en duurzamer eetpatroon. Doordat je er daadwerkelijk zelf mee aan de slag gaat, eet je bewuster, staan groenten vaker op het menu en verlaag je het zoutgehalte gedurende de dag (want: geen voorverpakte soepen en sauzen). Ook zijn snacks en snoep opeens een stuk minder interessant.

Hoeveel aandacht krijgt jouw voeding?

Lees meer over puur eten