Winterproef

Gezond en lekker de winter door

Na al het lekkere eten tijdens de feestdagen, is de start van het nieuwe jaar hét moment om het roer om te gooien. Een gezonde levensstijl zorgt voor meer energie, een sterke weerstand en ook minder kilo’s. Het resultaat: een uitstekend humeur. Dat wil iedereen, maar waar moet je beginnen? Ons advies: Let op vier dingen; veel groenten, minder suikers, genoeg vezels en de bewerking ervan (of niet).

Veel groente

Een gezond en vitaal lichaam heeft groente nodig. Het zit namelijk vol met vitamines, mineralen en antioxidanten. Bijkomend voordeel: groenten bevatten weinig calorieën.

Met deze gezonde natuurproducten sla je als het ware twee vliegen in één klap! Groot vraagteken blijft toch wel de aanbevolen hoeveelheid groenten op een dag. Het advies varieert van 200 tot 500 gram per dag. Een behoorlijke range.

Ons advies (en die van het Voedingscentrum) is zo’n 450 gram groenvoer per dag. Klinkt misschien veel, maar over de dag verdeeld zeker niet onmogelijk!

Lees meer over groenten eten

Geen suiker

Bij gezond eten horen geen zoetigheden. Tenminste, geen zoetigheden waar veel toegevoegde suikers in verwerkt zijn, zoals snoep en frisdrank. Je lichaam krijgt er een hoge suikerpiek van, waarna het ook snel weer lusteloos wordt. Het resultaat: een vicieuze cirkel in suikerbehoefte. Lees: een suikerverslaving. Zo’n suikerverslaving is niet bevorderlijk voor de kilo’s, tanden, energie én humeur! De World Health Organization (WHO) zegt dat mensen minder dan 10% van de calorieën op een dag moeten halen uit vrije suikers. Dit zijn toegevoegde suikers en suikers die van nature aanwezig zijn in sappen, siropen, honing en vruchtenconcentraat.

Lees onze tips om te minderen met suikers

Meer vezels

Voedingsvezels zijn belangrijk voor een gezond eetpatroon, en wel om twee redenen. Het is goed voor een gezonde spijsvertering (en daardoor de stoelgang) en je krijgt sneller een verzadigd gevoel waardoor je minder snel naar tussendoortjes grijpt.

Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 30 tot 40 gram vezels te eten. Door het eten van groente, fruit, aardappelen, brood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten kom je al snel aan deze dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Vind je het lastig om je dag met vezels te vullen?

Laat je inspireren op het gebied van vezelrijk eten

Puur eten

Zelf koken met verse producten en het eten van onbewerkt voedsel is over het algemeen een goede vuistregel voor een gezonder en duurzamer eetpatroon. Doordat je er daadwerkelijk zelf mee aan de slag gaat, eet je bewuster, staan groenten vaker op het menu en verlaag je het zoutgehalte gedurende de dag (want: geen voorverpakte soepen en sauzen). Ook zijn snacks en snoep opeens een stuk minder interessant.

Hoeveel aandacht krijgt jouw voeding?

Lees meer over puur eten