Yoghurt-energieboost

Een goede kom yoghurt geeft je energie!

Een verantwoorde lunch of goed ontbijt hoeft vandaag de dag helemaal niet saai te zijn. Combineer yoghurt met jouw favoriete fruitsmaken, aangevuld met noten, amandelen, zaden, haver of muesli. Dat zorgt voor een verantwoorde energieboost. Zo kun je de dag lekker door.

Fruitige yoghurt met muesli

Natuurlijk kun je kiezen voor de reguliere yoghurt (vol, halfvol of mager), maar waarom kies je niet voor wat extra smaak voor een fruityoghurt? Bijvoorbeeld een yoghurt met appel-kaneelsmaak. Voor de extra vitamientjes voeg je dan verse stukjes appel toe en de muesli zorgt ervoor dat je wat meer te kauwen hebt. En dat is goed voor de spijsvertering.

Zure zuivel met zuur fruit

Hou je van zuur? Dan is een zure yoghurt, gecombineerd met zure vruchten, zoals groene of gele kiwi en ananas vast naar jouw smaak.

Lekker afmaken met een krokante muesli of granola en smullen maar!

Romige yoghurt met zoete vruchtjes

Wie houdt er nou niet van aardbeien? Geniet van verse aardbeien, blauwe bessen en frisse frambozen in een schaaltje romige yoghurt. Of vervang de yoghurt door een lobbige kwark of skyr.

Voeg wat extra bite toe in de vorm van granola of een krokante muesli.

Het verschil tussen yoghurt, kwark en skyr

Yoghurt en kwark worden veel gegeten. Skyr is in opkomst. Als ontbijtgerecht, lunch, tussendoortje of toetje. Alledrie zijn een bron van eiwitten en calcium. Maar wat is nu het verschil tussen yoghurt, kwark en skyr? We leggen het je graag uit.

Yoghurt

Yoghurt is gefermenteerde melk: de melk is door bacteriën de micro-organismen van de melk omgezet tot de uiteindelijke yoghurt. Yoghurt is vegetarisch.

Kwark

Eigenlijk is kwark heel verse kaas: het is gemaakt van melk, melkzuurbacteriën en stremsel. Door het stremsel is kwark geen vegetarisch product.

Skyr

Skyr is melk met een klein beetje vegetarisch stremsel. Skyr is een grote bron van eiwitten. Skyr wordt vaak gemaakt met plantaardig stremsel.

Havermout of muesli in de yoghurt?

Niet zo’n liefhebber van pap in de ochtend, maar wil je toch genieten van de gezonde voordelen van de vezels, fosfor en magnesium in havermout? Voeg dan wat havermout toe aan je kommetje zuivel. Natuurlijk kun je ook kiezen voor muesli, waar de havervlokken al gemengd zijn met verschillende ingrediënten zoals, zaden, noten, rozijnen en ander gedroogd fruit. Muesli is wat gemakkelijker als snel meer wilt dan alleen een simpele yoghurt.

Yoghurt-energieboosters

Je yoghurt kun je smaak geven met van alles wat je energie geeft: fruit, noten, zaden en zelfs groenten!

Fruit/vruchten

Fruit is een lekkere toevoeging aan je kom zuivel. Denk daarbij aan banaan, peer, aardbeien, bramen, frambozen, mango, sinaasappel, mandarijnen, abrikozen, kiwi, blauwe bessen, vijgen, dadels, cranberry’s, goji-bessen, incabessen en al het overige dat je in de fruitmand hebt liggen.

Noten, zaden & pitten

Voor wat extra bite kun je naast havervlokken of (krokante) muesli ook noten, zaden en pitten toevoegen, zoals zonnebloempitten, pompoenpitten, chiazaad, lijnzaad, maanzaad, sesamzaad, pecannoten, pistachenoten of amandelen.

Smaakmakers

Om je zuivel net wat extra smaak te geven kun je iets toevoegen als kaneel, honing, siroop, jam, pindakaas of appelstroop. En voor de stiekeme snoepers onder ons: kokosrasp, chocoladestukjes (of heel makkelijk: hagelslag), koekkruimels, vruchtenhagel, popcorn of pretzels.

Hartige yoghurt

Bij yoghurt denken we vaak direct aan zoet. Maar een hartige yoghurt als lunch is ook een echte aanrader. Geen idee wat je je erbij kunt voorstellen? Combineer eens pistachenootjes, komkommer, olijfolie, peper, zout en wat verse munt. Komkommer en rode biet is ook erg lekker. En ook yoghurt met wortel, kaneel en honing is heerlijk!