Gezonder bakken doe je zo!

Ben jij een echte zoetekauw en sta je het liefst iedere week in de keuken om een nieuw bakrecept uit te proberen? Dan hebben wij een aantal handige tips voor jou! Want hoe leuk en lekker bakken ook is, baksels zijn meestal niet de meest gezonde tussendoortjes. Gelukkig kan je hier makkelijk verandering in aanbrengen. Met een paar kleine aanpassingen in de ingrediënten, behoud je de lekkere smaak en kan je verantwoord genieten van een gezondere variant!

Vervang bloem of zelfrijzend bakmeel

Bloem en zelfrijzend bakmeel zijn echte dooddoeners als je gezonder wilt bakken. Uit deze producten zijn namelijk alle goede vezels verwijderd. Ze kunnen hierdoor jouw bloedsuikerspiegel op hol brengen, waardoor je een 'suikerdip' kan krijgen. Gebruik dus in plaats van bloem of zelfrijzend bakmeel een volkoren- of notengraan. Denk bijvoorbeeld aan volkoren speltmeel, amandelmeel of boekweitmeel.

Vervang geraffineerde suiker

Er is een belangrijk verschil tussen natuurlijke suikers en geraffineerde suikers. Geraffineerde suikers zijn o.a. witte tafelsuiker, rietsuiker en basterd suiker. Deze suikers bevatten geen vitaminen, mineralen en vezels meer, enkel nog suiker. Geraffineerde suikers zijn dus niet voedzaam én het lichaam heeft moeite met het verwerken ervan. Als je toch suiker in jouw gerecht wilt verwerken, neem dan natuurlijke suikers. Zij bevatten vezels, vitamines en mineralen waardoor het lichaam ze beter kan opnemen en afbreken. Voorbeelden hiervan zijn: dadels, ahornsiroop, stevia, honing en agave siroop.

Vervang boter

Vaak wordt bij het bakken van taarten, koekjes en muffins boter gebruikt. Dit kan echter ook vervangen worden door een gezondere variant. Gebruik in plaats van boter bijvoorbeeld een olie, zoals rijstolie of kokosolie. Wil je het liever nog gezonder? Dan kan je de boter en olie ook vervangen door gepureerde avocado, geprakte banaan of chiazaad. Om chiazaad als vervanger te gebruiken, neem je 10 gram chiazaad en 90 gram/milliliter water in plaats van 100 gram boter. Laat het 10 minuten weken (het chiazaad wordt dan een soort gel) en voeg het dan toe aan je gerecht.

Chocolade

Ben jij een echte chocoholic? Vervang de chocolade in jouw bakrecept dan eens door puur cacaopoeder gecombineerd met een beetje olie. Hierbij kan je de verhouding drie op één aanhouden: drie eetlepels cacaopoeder op één eetlepel olie. Er is nog een gezonder alternatief voor cacao, namelijk carob. Carob wordt ook geroosterd en gemalen tot poeder, net als cacao. Carob wordt gewonnen uit de peulen van de johannesbroodboom en is rijk aan minderalen, vezels en natuurlijke suikers.

Zout is niet altijd nodig

Er zijn verschillende opties wat betreft het gebruik van zout in jouw bakcreaties. De aangegeven hoeveelheid zout kan je vaak halveren. Ben je bang dat jouw baksel flauw van smaak wordt?  Er zijn genoeg mogelijkheden om het recept smaak te geven, bijvoorbeeld met andere kruiden, zoals: gember, chili of kurkuma.