Tien gouden baktips

Er gaat niets boven een zelfgemaakte taart, koekjes of cake. Heerlijk om van te genieten bij een kopje koffie of thee, samen met vrienden of familie. Hoewel het perfecte recept niet bestaat, zijn er wel een aantal basisregels die helpen bij een goed resultaat, zoals een goede voorbereiding en de juiste oventemperatuur. Bekijk onze tien gouden baktips en creëer keer op keer de lekkerste baksels uit eigen oven.

1. Voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk! Zeker bij bakken, want in bakrecepten zijn de juiste verhoudingen essentieel voor een goed resultaat. Laat dus niets aan het toeval over en lees van tevoren het recept goed door, zet de ingrediënten afgemeten klaar en verzamel alvast het juiste kookgerei. Zo heb je alles bij de hand voor een geslaagd baksel!

2. Ingrediënten goed afmeten

Het leuke van bakken is dat je eindeloos kunt variëren en zo het baksel helemaal eigen kunt maken. Maar hiervoor moet de basis wel eerst goed zijn. Bij de meeste bakrecepten zijn de verhoudingen tussen de ingrediënten essentieel om een goed resultaat te bereiken. Een verkeerde verhouding kan er bijvoorbeeld bij cake en muffins voor zorgen dat deze heel compact en zwaar worden in plaats van lekker luchtig.

3. Ingrediënten op kamertemperatuur

Laat de ingrediënten voor gebruik op kamertemperatuur komen. Vooral voor boter en eieren is dit belangrijk omdat ze zo beter kunnen mengen. Let er wel op dat de boter niet te warm wordt. Dat kan er, met name bij koekjes, voor zorgen dat ze in de oven uitlopen en zo hun vorm verliezen.

4. Niet te lang mixen

Het mixen en roeren van ingredienten zorgt voor een luchtig beslag of deeg, maar te lang mixen werkt juist weer averechts. Na verloop van tijd klop je namelijk de lucht uit het beslag waardoor het eindresultaat eerder compact en zwaar is, dan lekker luchtig.

5. Blind bakken

Als je een taart bakt waarvan de vulling niet gebakken hoeft te worden of eerder gaar is dan het deeg, kun je de bodem het beste voorbakken. Dit wordt ook wel blind bakken genoemd. Hierdoor wordt de bodem goed gaar en knapperig in plaats van zompig.

6. Stel de oven goed in

De juiste oventemperatuur is cruciaal voor een goed bakresultaat. Zorg er altijd voor dat de oven op temperatuur is voordat je het baksel in de oven zet. Houd er rekening mee dat iedere oven anders is en dat de ingestelde temperatuur niet altijd overeenkomt met de daadwerkelijk temperatuur in de oven. Controleer dit aan de hand van een (kern)thermometer en stel eventueel tijdens het bakken de temperatuur of baktijd bij.

7. Controleer de gaarheid

Zelfgebakken cake, taart, muffins of cupcakes kun je op gaarheid controleren door aan het eind van de baktijd een satéprikker in het midden van het baksel te steken. Komt deze er droog uit dan is het gaar. Bij koekjes werkt het net even anders. Controleer de gaarheid door zachtjes op het koekje te drukken. Zodra het terugveert is het koekje klaar.

8. Afkoelen

Als die zelfgemaakte koekjes, cake of taart uit de oven komen, is er niets zo verleidelijk als meteen aanvallen! Maar...het is beter om het baksel even af te laten koelen. Doordat het baksel nog warm en zacht is, breekt het sneller bij het uit de vorm halen. Laat het baksel een aantal minuten in de vorm uitdampen en laat het vervolgens op een rooster, uit de vorm, verder afkoelen.

9. Decoreren

Eten doe je ook met je ogen, dus zorg ervoor dat het baksel er mooi uitziet. Decoreer met verschillende soorten fruit, chocolade, nootjes of gebruik eens decoratiestiften. Deze eetbare verf is perfect voor het versieren van koekjes of cupcakes.

10. Bewaren

Geniet zo lang mogelijk van jouw zelfgemaakte baksels door ze goed te bewaren. Koekjes bewaar je het beste in een afgesloten trommel, cake bewaar je na het afkoelen luchtdicht verpakt buiten de koelkast. Een gedecoreerde taart kun je daarentegen beter in de koelkast bewaren.

Meer inspiratie?