Versla de griep

Hoofdpijn, koorts, spierpijn en een ontzettend lamlendig gevoel? Grote kans dat je een griepje te pakken hebt! Zeker als er een griepepidemie in het land heerst, is de kans groot dat je met het virus besmet wordt. Heel vervelend natuurlijk, maar gelukkig zijn er veel natuurlijke middeltjes die helpen om griep te voorkomen of te verzachten. Versla de griep zo snel mogelijk met de handige tips die wij voor je op een rijtje hebben gezet!

1. Drink veel

De beste tip is: veel water drinken. Water is het belangrijkste bestandsdeel van het menselijk lichaam. Het helpt bij het schoonmaken ervan door afvalstoffen te verwijderen. Ook gemberthee, kruidenthee en kippenbouillon zullen je sneller op laten knappen. Deze dranken werken namelijk ontstekingsremmend en gaan een verstopte neus tegen. Dranken die je vooral moet vermijden zijn koffie en alcohol: deze onttrekken vocht. Het is ook niet verstandig om melk te drinken, dit zet aan tot slijmvorming.

2. Knoflook en ui

Knoflook mag dan niet de beste geur hebben, het heeft wel een krachtige antibacteriële werking. Eet twee teentjes rauwe knoflook zodra je de eerste verschijnselen van griep voelt opkomen. Ook als je het virus al te pakken hebt, is het verstandig zo nu en dan een teentje knoflook te nemen. Houd je niet zo van de geur van knoflook? Kauw dan op wat verse peterselie, dit neemt de sterke geur weg. Ook uien hebben een antivirale en antibacteriële werking. Snijd ze in grote stukken en leg de uien op een schoteltje naast je bed. De geur die hierdoor verspreid wordt, heeft een positief effect op verstopte luchtwegen.

3. Vitamine C

In citrusvruchten, zoals grapefruit en citroen, zit veel vitamine C. Deze vitaminesoort helpt je immuunsysteem en reinigt je lever waardoor giftige stoffen sneller worden afgescheiden. Bovendien zorgt vitamine C ervoor dat je je sneller beter voelt! Meng citroensap met kokend of koud water om de vitamines binnen te krijgen. Voeg wat honing toe als het iets te zuur voor je is. Je kunt natuurlijk ook gewoon een stuk grapefruit eten: dit heeft dezelfde werking.

4. Vitamine D

Naast vitamine C is vitamine D ook een belangrijke speler in het griepproces. Een klein tekort aan deze vitaminesoort maakt je al behoorlijk vatbaar. Wanneer je huid in aanraking komt met zonlicht maakt het vitamine D aan. Om deze vitamine aan te vullen, kun je dierlijke producten eten, zoals yoghurt en margarine of vette vis, zoals paling, zalm en makreel.

5. Eet soep

Om de griep te voorkomen, is het verstandig om verse tomatensoep te eten. Hierin zit namelijk veel lycopeen: een antioxidant die de witte bloedcellen beschermt. Deze bloedcellen zorgen ervoor dat ziektes worden bestreden. Lycopeen wordt nog beter opgenomen in het lichaam in combinatie met een beetje vet. Een scheutje olijfolie toevoegen aan de soep is dus niet alleen een smaakmaker, maar ook erg gezond!  Mocht je ondanks het eten van tomatensoep toch griep oplopen, stap dan over op het eten van kippensoep. Dit versterkt de weerstand, verbetert de spijsvertering en verdunt het taaislijm. 

6. Eet noten

In noten zit het stofje ‘selenium’. Dit is een antioxidant die rode bloedlichaampjes en cellen beschermt tegen beschadiging. Bij een klein tekort aan selenium vermenigvuldigen virussen in je lichaam zich snel. Het is dus erg belangrijk om deze stof binnen te krijgen als je grieperig bent! Selenium krijg je binnen door nootsoorten als amandelen, walnoten en paranoten te eten. Ook in vis, zilvervliesrijst, eieren en kippenvlees zit het stofje.