Zelf zalm roken

Gerookte zalm. Meestal denken mensen dat je dat stukje gerookte vis alleen in een pakje kan kopen in de supermarkt. Maar dat is nu verleden tijd! Wij hebben voor jou twee manieren waarmee je zelf dit stukje verse vis zelf kan roken: met de barbecue en met het fornuis. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

1. Marineren

We starten met het marineren van de zalm en daarna beginnen we met het roken van de vis. Vul een grote schaal met water en voeg behoorlijk veel zout toe. Wanneer je een aardappel in de schaal legt en het blijft drijven zit er voldoende zout in. Leg de verse zalm in de schaal en laat hem ongeveer een halfuur marineren. Spoel daarna het overgebleven zout op de vis af met koud water en dep hem dan droog.

2. De barbecue

Vaak is voor het roken van zalm een rookoven en rookmot nodig. Maar er zijn nu twee manieren om zelf jouw lekker stukje zalm te kunnen roken met een eigengemaakte rookoven. De eerste manier: gebruik een platte (wok)pan of een ovenplaat en bestrooi deze met rookmot, bedek daarna het zand met aluminiumfolie en leg daarop een grillplaat. Zet de BBQ op hoog vuur (70-90 graden) en leg het rookoventje zonder de zalm op de BBQ. Begint het te roken? Draai het vuur uit. Leg de zalm op de grill, sluit het af met een deksel. Laat de zalm 20-30 minuten roken, afhankelijk van de dikte.

3. Het fornuis

Is het geen lekker weer om te barbecueën? Neem dan een grote wokpan of bak en leg er aluminiumfolie op. Bestrooi de wok met houtsnippers of groene thee en leg daarop een rooster met bakpapier, prik in het papier wat gaatjes. Plaats de zalm op het rooster en sluit af met aluminiumfolie. Laat 7-8 minuten roken op een halfhoog vuurtje. De gerookte zalm is daarna nog niet helemaal gaar. Je kan hem nog bakken of even in de oven stoppen.